Susun Atur Dalam Peti Sejuk

 
Saya kongsikan tips susun atur di dalam peti sejuk supaya nampak kebas, bersih dan penyimpanan yang selamat.
 
1. Tiada kotoran dibawa masuk dalam peti sejuk. Contohnya, sayur perlu di bersihkan akarnya yang masih mempunyai tanah.
 
2. Simpan bahan mentah dalam bekas yang sesuai dan bersih. 
 
3. Bahan mentah contohnya ikan dan daging di siang dan dibersihkan dahulu serta dipotong pada saiz yang lebih kecil supaya tidak dinyahbeku berkali-kali.
 
4. Labelkan bahan mentah. Jika perlu, letakkan tarikh bila kita beli. Amalkan "first in, first out".
 
5. Asingkan tempat simpanan makan siap dimakan "ready to eat food (RTE) " dan bahan mentah. Letakkan RTE ini di rak bahagian atas dan bahan mentah yg belum dimasak di rak bawah untuk elakkan pencemaran silang berlaku.
 
6. Tin susu sejat yang telah dibuka, jangan disimpan terus ke dalam peti sejuk. Tukar ke bekas lain yg bertutup. Tin akan berkarat.
 
7. Daging, ayam, ikan dan hasilannya perlu di susun di ruangan sejuk beku dengan baik. Jangan terlalu padat supaya semua bahan mentah ini akan sejuk sekata.
 
8. Begitu juga pada ruangan dingin. Jangan terlalu banyak barang disimpan. Rancanglah pembelian barangan anda.
 
9. Selalulah keluarkan makanan RTE yang disimpan seeloknya jangan melebihi 2 hari.
 
10. Pastikan suhu di ruang sejuk beku dan dingin pada suhu yang betul. Suhu sejuk beku -18°C ke bawah manakala suhu dingin -1 hingga 10°C.
 
Jangan lupa like FB Page Sazly tulih ye. 
 
Kredit gambar: Puan Fazilah Ali
 
 





 

Comments